DAT GAAT MIJ NIET GEBEUREN

Korte documentaire waarin Rudi Kemna vertelt hoe het kwam dat hij doping heeft gebruikt

In deze minidocu vertelt Rudi Kemna hoe hij ondanks zijn credo "Dat gaat mij niet gebeuren" toch verleid werd tot gebruik van doping.
Opdrachtgever
Dopingautoriteit, KNWU, NOC*NSF
Techniek
Canon EOS C300 PL, After Effects
Productiedatum
mei 2015
Deel dit artikel

Dat gaat mij niet gebeuren

Zo luidt een uitspraak van ex profwielrenner Rudi Kemna. Hij gebruikt deze regelmatig tijdens presentaties die hij voor de Dopingautoriteit geeft door het hele land. Daarin vertelt hij jonge, aanstormende talenten over dilemma’s rondom doping en over zijn eigen epo-gebruik. Kemna wil daarmee bijdragen aan een cultuuromslag in zijn sport met als einddoel een dopingvrije wielersport.

Om meer mensen kennis deelgenoot te maken van zijn verhaal heeft de Dopingautoriteit ons gevraagd dit videoportret te maken. Voor vertoning in Londen is de film ook Engels ondertiteld.

De film

In de film vertelt Rudi Kemna zijn verhaal; over de tijd waarin hij als profwielrenner actief was, de cultuur die er toen heerste, zijn epo-gebruik, maar ook over hoe het nu is. Kemna is ploegleider van Giant en probeert met een duidelijk visie de dopingcultuur in het huidige peloton op z’n minst ter discussie te stellen. Dat kan natuurlijk niet als je niet eerst zelf met de billen bloot gaat.

In de film wisselen shots uit een interview met Rudi Kemna af met bewerkte beelden uit de documentaire ‘Nieuwe Helden’ van Pieter van Huystee.

“Plezierig sparren voor het allerbeste resultaat”

In 2009 maakte Rekel de eerste videoproductie voor ons. We wilden het belang van een dopingvrije sport uitbeelden samen met een drietal 100% Dope Free ambassadeurs. Belangrijk daarbij was om ook sterk op het gevoel in te spelen bij talenten en topsporters. Ultiem doel was dat het de kijkers ‘kippenvel’ zou geven. En daar slaagde Rekel in.

Recent hebben we een video gemaakt met ex-wielerprof Rudi Kemna. Ook hier lag de lat hoog, maar werd ook volledig waargemaakt. In de post-productie werd de video naar een nog hoger plan getild.

De grootste uitdaging vormde de 100% Dope Free Challenge. Wij wilden graag ethische dilemma’s voorleggen aan wielrenners door ze video’s te laten zien van een vijftal (ex)wielerprofs. Dit alles ingebed in een online game. Dit was nog nooit gemaakt en vereiste diverse technische en logistieke hoogstandjes. Ook dit project is tot een goed einde gekomen en een succes geworden.

Wat ik waardeer aan de Rekels is de professionele en plezierige manier van werken waarbij je al sparrend tot mooiere en betere resultaten komt dan aanvankelijk gedacht.

Bart Coumans

Hoofd Preventie Dopingautoriteit

Meer Weten?

Maaike Geuzendam

Maaike Geuzendam

06 - 21 27 79 18

Up